Višja strokovna šola Šolski center Kranj, Kidričeva cesta 55, 4000 Kranj, T.: 04 280 40 42, vss@sckr.si
 

ccnFOTOGALERIJA

V petek, 8. 12. 2017, so se študenti 1. letnika rednega študija programa mehatronika v okviru predavanj pri predmetu Trajnostni razvoj udeležili vodenega ogleda Centralne čistilne naprave Kranj, ki jo upravlja Komunala Kranj, javno podjetje, d. o. o.

V uvodnem delu je g. Blaž Bajželj, tehnolog odv. in čišč. odp. voda, izpostavil, da ima čiščenje odpadnih voda v Kranju več kot tridesetletno tradicijo, saj je prva čistilna naprava začela obratovati že v letu 1986. V nadgrajeni Centralni čistilni napravi Kranj, kapacitete 95.000 PE, ki je s svojim obratovanjem začela konec oktobra 2015, čistijo odpadne vode Mestne občine Kranj ter občin Šenčur in Naklo.

V nadaljevanju so si študenti ogledali predstavitveni film, v katerem so se virtualno sprehodili po čistilni napravi in se seznanili s potekom procesov čiščenja odpadnih vod, katerih cilj je pridobiti takšno kakovost vode, ki je primerna za ponovno uporabo ali izpust nazaj v okolje. Po projekciji filma pa jim je g. Bajželj predstavil tudi informacijski sistem SCADA, ki upravljalcem omogoča možnost oddaljenega nadzora obratovanja Centralne čistilne naprave.

Strokovno ekskurzijo so študenti zaključili z ogledom nekaterih objektov čistilne naprave (prezračevalni bazen, sekundarni usedalnik, filtracija, mesto iztoka iz naprave v reko Savo …).

Organizacija strokovne ekskurzije, kratko poročilo in fotogalerija:
mag. Branka Jarc Kovačič

Spoštovani obiskovalec. Naša spletna stran uporablja piškotke. Pravno obvestilo

Sprejemam piškotke.

Pravno obvestilo