ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Spodbujanje podjetnosti na Srednji tehniški šoli Kranj (marec 2019)

Untit Srednja tehniška šola Kranj ponuja možnosti izobraževanja s področja mehatronike, elektrotehnike in računalništva. Eden izmed glavnih ciljev šole je tudi spodbujanje podjetnosti.

Dijake z zanimivo poslovno idejo se poveže z mentorjem (učiteljem), ki je po strokovnosti najbližje sami ideji, ponudi pa se jim tudi možnost financiranja projekta.

Dijaka STŠ Kranj, Jakob Katrašnik in Maj Žnidar, sta svojo idejo začela razvijati zaradi težave z zamudnim povezovanjem na pametno ključavnico, ki je nameščena v šoli. Opazila sta možnost vdora, zlorabe in druge težave, ki se pojavljajo pri klasičnih ključavnicah, kot so izguba ali kraja ključa.

podjetnost-mKmalu za tem sta razvila inovativno idejo za novo generacijo pametnih ključavnic, ki odpravi večino  težav in nevarnosti, povezanih z obstoječimi ključavnicami. Rešitev sta našla v tehnologiji odklepanja s svetlobnim ključem, kot sta tudi kasneje poimenovala aplikacijo za pametne telefone. Delujoči prototip ključavnice sta predstavila ravnatelju, ki je bil nad idejo navdušen in ju je usmeril k bodočem mentorju na šoli.

Zdaj dijaka v dijaškem podjetju J.M.C. nadaljujeta razvoj pametne ključavnice in ustvarjata nove modele, pri katerih uporabljata vsa pridobljena znanja v šoli iz smeri tehnik mehatronike in lastna znanja ter kreativnost. Pri izdelavi prototipov sta sprva uporabila klasični 3D tiskalnik, sedaj pa uporabljata šolski profesionalni industrijski 3D tiskalnik z veliko kvaliteto tiska. Na koncu pa bosta ključavnice izdelovala iz kovin.

Pripravila: Jolanda Škofic Zakotnik

april 2021
ptsčpsn
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

https://www.facebook.com/sts.sckr   https://www.instagram.com/sts.sckr/

inovativna pedagogika     TELMS

 

office-365-cloud    cisco

 

razstava
  FOTOGRAFSKE RAZSTAVE

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information