ŠC  |   STŠ  |   SG  |   SESGŠ  |   VSŠ  |   MIC  |   IOD  |   ENG 

Vizija VSŠ ŠC Kranj: Postati odlična šola za poklice in družbo prihodnosti

Ura za Zemljo 2021 in kritični strokovni pogled našega predavatelja Roberta Šifrerja, univ. dipl. inž. elektrotehnike (marec 21)

ura za zemljo 2021 mUra za Zemljo je največji svetovni okoljski dogodek. WWF (Svetovna organizacija za zaščito narave -  World Wide Fund) posameznike, podjetja, vlade in skupnosti vabi, da za eno uro ugasnejo luči in razmislijo o ukrepih potrebnih za preprečevanje podnebnih sprememb. Letos je dogodek potekal v  soboto, 25. marca, od 20:30 do 21:30

Naš predavatelj Robert Šifrer, univ. dipl. inž. elektrotehnike, je imel na Radiu Ognjišče 30. 3. 2021 intervju, kjer je strokovno ovrednotil akcijo ugašanja luči v eni uri. Njegov uvod v prispevek lahko poslušate v priloženem posnetku.

Naslov: KAKO NAJ GOSPODINJSTVA SKRBIJO ZA BOLJ UČINKOVITO RABO ENERGIJE? 

Ugašanje luči v celi državi v zelo kratkem času je precej škodljiv ukrep, glede na to, da vemo, da je elektroenergetski sistem zelo nestabilen. To pomeni, da 2 mio prebivalcev v eni uri odvzame moč npr. 200 MW in  jo potem nenadoma spet doda. Termoelektrarne, ki skrbijo za regulacijo moči, za trapezno in konično energijo porabljajo več goriva, ker ne delajo konstantno, ampak se morajo hitro odzivati na spremembe.

Veliko boljše bi bilo, da bi se ljudje za celo večerno konico (od 17.00 do 23.00) odpovedali prižiganju steklokeramične plošče, električne pečice, klima naprave ali električnega bojlerja, torej za vseh 6 ur. Električne naprave za hlajenje (hladilniki, skrinje, klime) in ogrevanje (pečice, štedilniki, grelci, bojlerji) so največji porabniki v gospodinjstvu. Poskrbimo, da so najvišjih razredov učinkovitosti (A). Električne bojlerje in ogrevanje lahko zamenjamo s 4x bolj učinkovitimi (sanitarnimi) toplotnimi črpalkami. Razsvetljava je nekoč pomenila samo 15 % delež porabe elektrike v gospodinjstvu, danes pa 6x bolj učinkovita LED razsvetljava to razmerje še bolj zmanjša. Pomivalne, pralne in sušilne stroje vključite po 23.00.

Priporočam vgradnjo samooskrbnih (10 kW) sončnih elektrarn na prisojne strehe hiš, vgradnjo toplotnih črpalk in nakup električnih avtomobilov. V svetu namreč poteka prehod ogrevanja (hlajenja) in transporta na električno energijo in vgradnja številnih razpršenih virov na 400 V omrežje. Predvsem pa podprimo gradnjo nove JE, saj JE potrebujejo zelo, zelo malo količino goriva za proizvodnjo ogromne količine elektrike, odpadkov pa je tudi zelo, zelo malo.

slovensko english      Šola prihodnosti

september 2021
ptsčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

erasmus

20letVSS

Spoštovani obiskovalec. Naše spletne strani uporabljajo piškotke. Pravno obvestilo

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information